Historic Preservation 
STS. PETER AND PAUL CHURCH CONDOMINIUM CONVERSION
54 West Broadway
South Boston, Massachusetts
CLIENT: McFarland Enterprises, Boston Massachusetts
ARCHITECT: R. Wendell Phillips and Associates

CONSULTANTS: Arthur Choo Associates-Structural Engineer, Paul F. Padua Associates-Mechanical Engineer, SHS-Electrical Engineer, Vozzella Design Group-Civil Engineer, Bob Kramer-Photographer

THE PROJECT; In 2001 The Archdiocese of Boston requested proposals to convert the Sts. Peter and Paul Church into housing. The former church had not been used for several years because the parish it served was merged and is now served by nearby St. Vincent De Paul. The proceeds from the sale will fund the new community center for this parish. The neighborhood is part of the expanding Fort Point or west side of South Boston, an area with a lot of new residential development. The Broadway T stop forms part of the block which also connects to bridges serving I90 and I93. Sts. Peter and Paul Church was designed in 1843 by Gridley J. Fox Bryant. The Church was opened in 1848, features 3-foot thick walls made from granite quarried in Quincy. Our proposal submitted with schematic design and financing created 36 units in the church and 8 units in the rectory. The Church design provides duplexes on the lower level and 1st floor, two new levels of flats, and penthouse duplexes with outdoor decks cut into the churches slate roof. As requested by the Archdiocese the city policy of 5% affordable units was increased to 10% The front entry becomes a glass-walled atrium inside the bell tower which highlights the central multi level arched window. All of the condominiums are laid out in a way the preserves the building’s wooden columns, arches, trusses and stained glass tracery. We wanted to make sure that every unit has something of the original church. The most difficult and expensive part of the construction process involved cutting into the 3-foot thick granite walls to make windows. 

UNIT COUNT & PARKING: Church 36 units, Rectory 8 Units 48 cars including 2 handicapped.

SITE: Landscape with shrubs, trees and grass were provided along the West Broadway sidewalk to shield the cars parked along the Silver Street access street.

EXTERIOR: Church The granite masonry was restored by cleaning and re-pointing. The existing windows were turned over to the Archdiocese and new casement windows installed. Along Silver Street façade and at the ends of the crossing, new windows were installed. Roof windows were installed for the Penthouse bedrooms. The penthouse living rooms will have balcony openings cut into the roof providing views of the Back Bay and City Center. The existing doors will be replaced with matching doors.

INTERIOR Church The lower level floor will be raised to provide room for column footings and plumbing lines. New columns and floors will be built to provide four additional levels and penthouse mezzanines. Stairs, elevator and walls were installed per building code. Kitchens and bathroom have granite counters. Appliances are stainless steel. Heating and air-conditioning supplied by a central unit.


122 CHESTNUT 
122 Chestnut Street, Springfield, MA 

ARCHITECT: R. Wendell Phillips Associates

CONSULTANTS: Donald Tsiang Structural- Engineer, Samuel Lesburg Assoc.-Mechanical Engineer, Goodall Shapiro Assoc.-Electrical Engineer, Elizabeth Durfee Hengen-Historic Preservaton

CLIENT: 120 Chestnut Street Limited Partnership 
Eastmont Development Corporation
E. A. Gralia Construction Co, Inc 

THE PROJECT: The 99 apartments and health club facility which constitute 122 Chestnut were developed through the adaptive re-use of the former YMCA building in downtown Springfield, Massachusetts, The certified historic rehabilitation was accomplished with no changes to the building exterior, though the interior was totally gutted Contemporary living units were fitted into the un~ usual space of the former gymnasiums, ball courts, meeting rooms and dormitories, Minor repairs and a mild wash enhanced the "beaux art" character of the building exterior, Key to thee reuse of the building for living accommodations was the conversion of the small interior light well into a large open court enhanced by small balconies, awnings, decking and plantings, The various roof levels of the western aspect of the building provide patios for specific units, as well as for general tenant use. Many of the apartments on the lower levels have original detail, including moldings, marble and fireplaces, The large spaces of the gymnasiums were utilized to create two-story townhouse apartments, A private garage provides secured tenant parking with direct airwalk access to one of the two elevators in the building 

FINANCE: United States Department of Housing and Urban Development insured mortgage, Massachusetts Industrial Finance Agency tax- exempt bonds, and Urban Development Action Grant 


Jury: This is an example of good adaptation reuse with great care given to preserving its original elements and for making a real community out of the residence. The jurors liked the way the floor plans for each unit were different, a difficult challenge in a church space.